Orel Haastův

8. dubna 2014 v 18:57 | Martinoraptor |  Život ve čtvrtohorách
Orel Haastův byl gigantickým orel. Jeho vědecké jméno zní Harpagornis moorei což by se dalo přeložit jako "hákový pták". Jeho fosílie byly nalezeny v roce 1872 paleontologem Juliem von Haastem na území Nového Zélandu kde až do 13 století přežíval. Pravděpodobně žil v lesích. Maorové jej označovali jako "pták Hoikai". Tento obří pták byl schopen dostat i velké zvířata jako nrlétavé ptáky o velikosti pštrosa. Zvláštní je, že Orel Haastův má velmi blízko Orlu Malému který dosahuje pouhých 45 centimetrů. Samice orla byly větší a mohutnější než samci. Největší exempláře mohly dosáhnout 15 kilogramů. Na to jak byli velcí měli relativně malé rozpětí křídel. Rozpětí u největších samic dosahovalo
až 3 metrů. Veliké drápy (které dosahovaly až 9cm - neboli velikosti tygřích drápů) a zobák naznačují, že Harpagornis byl opravdu skvělým, efektivním a aktivním lovcem. Přestože orel vymizel teprve před několika stovkami let je barva peří tohoto ptáka velkou hádankou. Někteří myslí, že byl pestrobarevný, ale většina vědců si myslí, že byl ponuře hnědý nebo hnědo - šedý podobně jako u ostatních velkých, lesních orlů po celém světě. Tento obrovský pták lovil jiné velké, především nelétavé ptáky jako byl rod Moa. Jeho vyhynutí pravděpodobně zapříčinily změny které sebou nesli první kolonisté. Až do svého vyhynutí to však byl jediný původní a opravdu i nebezpečný predátor na Novém Zélandu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 dinosaurss dinosaurss | Web | 8. dubna 2014 v 19:45 | Reagovat

Pěkné!! Taktéž se o něm do budoucna chystám napsat.

2 Jano Jano | Web | 8. dubna 2014 v 20:31 | Reagovat

Som rád, že sa objavil takýto článok. O faunu Nového Zélandu som sa už dlhšie zaujímal, ale keď som hľadal niečo o tom, bol som odkázaný na inojazyčné stránky a ani to som nikde nenašiel nič poriadne, len kde-tu dajakú informáciu. Ešte by som dodal, že to bol jediný pôvodný a naozaj aj nebezpečný predátor na Novom Zélande.

3 HAAS HAAS | Web | 9. dubna 2014 v 13:56 | Reagovat

Ještě, kdyby tam nebylo to "t" a už patří mě!

4 Canis lupus Canis lupus | Web | 9. dubna 2014 v 16:00 | Reagovat

K těm změnám není třeba chodit daleko :)
Stačí vidět co u nás dělají bobři. díky nim vznikají nové mokřadní lokality :)

5 Jano Jano | Web | 9. dubna 2014 v 16:44 | Reagovat

[3]: :-D To dokáže sklamať.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama